Απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν κατά το Webinar “Καρκίνος του Μαστού: Ο δρόμος της Ελπίδας”

Απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν κατά το Webinar “Καρκίνος του Μαστού: Ο δρόμος της Ελπίδας”

Απαντήσεις στα ερωτήματα που ετέθησαν κατά το Webinar “Καρκίνος του Μαστού: Ο δρόμος της Ελπίδας”

  • Έχω δοκιμάσει τον βελονισμό μετά  την ακτινοθεραπεία και τις παρενέργειες που προέκυψαν και είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον βελονισμό. Κυρία Μάρκου πολύ όμορφη παρουσίαση άλλων εναλλακτικών θεραπειών για τον καρκίνο.

Απάντηση Δρ. Γιόλα Μάρκου: Ο βελονισμός είναι ίσως από τις πιο μελετημένες συμπληρωματικές θεραπείες. Απλά πάντα να είστε προσεκτικοί ότι απευθύνεστε στους σωστούς επαγγελματίες υγείας. 

  • Γιατί μαστός που ακτινοβολήθηκε και έγινε μαστεκτομή εμφανίστηκε και πάλι καρκίνος;

Απάντηση Δρ. Κωνσταντίνου Φερεντίνου:  Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί η ερώτηση χωρίς πλήρη γνώση του ιστορικού σας. Η υποτροπή ήταν μόνο στο θωρακικό τοίχωμα ή και πέραν αυτού; Και πάλι όμως και με πλήρη γνώση όλων των παραγόντων είναι πιθανό να μην μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση σας, γιατί πολύ απλά υπάρχουν πράγματα που δε γνωρίζουμε για τον καρκίνο. Γενικά όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία ογκολογική θεραπεία, όσο άρτια και να έχει πραγματοποιηθεί, δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει είναι να αυξάνει ή να μειώνει μία πιθανότητα. Η ακτινοθεραπεία θωρακικού τοιχώματος μειώνει την πιθανότητα τοπικής υποτροπής, αλλά δεν τη μηδενίζει. Οπότε μπορεί να είστε από τις λίγες αυτές ασθενείς που παρόλο που έχουν λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία, τα καρκινικά κύτταρα να αποδεικνύονται ανθεκτικά στη θεραπεία. Ευχαρίστως αν θέλετε μία πιο εμπεριστατωμένη ιατρική γνώμη να κλείσετε ένα ραντεβού στο κέντρο μας να το συζητήσετε με ένα συνάδελφο.

 

  • Ποια η πρόγνωση (%) σε γυναίκες με τριπλά αρνητικό (Triple negative) αφού δεν μπορούν να πάρουν τη μετέπειτα θεραπεία με ορμόνες όπως οι περισσότερες;

Απάντηση Δρ. Γιόλα Μάρκου: Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας υπότυπος τον οποίο συναντούμε σε ένα ποσοστό γύρω στο 15%. Είναι ο τύπος όπου σήμερα συγκεντρώνουμε πολλά ερευνητικά όπλα και ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλές αλλαγές στη θεραπεία του. Ναι, δεν μπορείτε να πάρετε κάτι μετά από τη χημειοθεραπεία αλλά μην ανησυχείτε γιατί θεωρείται από τους πλέον ευαίσθητους στη χημειοθεραπεία καρκίνους.

 

  • Το nolvatex συνήθως σαν θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει πιθανότητες 1/10 να παρουσιάσουν πάχυνση του ενδομήτριου και καρκίνο της Μήτρας. Υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο με πιο λίγες πιθανότητες για καρκίνο της μήτρας;  

Απάντηση Δρ. Γιόλα Μάρκου: Η πιθανότητα για καρκίνο της μήτρας από τη χορήγηση ταμοξιφαίνης (Nolvadex) δεν ξεπερνά τις 2 στις 1000. Το όφελος στη μείωση των υποτροπών από καρκίνο του μαστού είναι κατά πολύ περισσότερο, στο 30%. Άρα ο μικρός κίνδυνος καρκίνοι του ενδομήτριου δεν είναι ανασταλτικός για τη χρήση μιας από τις καλύτερες στοχευμένες θεραπείες που έχουμε για τον καρκίνο.

 

  • Θα ήθελα να σας ρωτήσω στην περίπτωση Diep Flap μετά από 10 σχεδόν χρόνια έχει δημιουργήσει μια μικρή σακούλα και άδειασμα. Μπορεί να διορθωθεί; Που πρέπει να αποταθώ;

Απάντηση Δρ. Ιωάννη Κωνσταντίνου: Η απάντηση είναι ναι, μπορεί να διορθωθεί για να αποφασίσουμε όμως  ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, θα πρέπει να σας εξετάσω στο ιατρείο. Πιθανότατα θα χρειαστεί λιπομεταφορά. Μπορείτε να πάρετε στο κέντρο μαστού Κύπρου 22054545 να κλείσετε ένα ραντεβού να σας δω κάποια Τρίτη εκεί.

 

  • Το green tea είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το χερσεπτιν?

Απάντηση Δρ. Γιόλα Μάρκου: Όχι το πράσινο τσάι δεν είναι απαγορευτικό μαζί με το Herceptin, γενικά όμως πρέπει ότι  πάρουμε να το παίρνουμε χωρίς υπερβολές.

 

  • Πως επηρεάζουν οι χημειοθεραπείες (ACDD, Taxol) τις ωοθήκες και πάνω κάτω ποτέ επανέρχεται η περίοδος?

Απάντηση Δρ. Γιόλα Μάρκου: Οι χημειοθεραπείες επηρεάζουν  τις ωοθήκες σε αρκετό βαθμό. Γενικά τα φάρμακα  που χρησιμοποιούμε  στη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα και να στείλουν μια γυναίκα σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος είναι λιγότερος και η πιθανότητα να ανακάμψει η ωοθήκη μεγαλύτερη σε πιο νέες γυναίκες. Αν η ασθενής είναι κάτω των 35 έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακάμψει. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό διάστημα για το πότε έρχεται η περίοδος πίσω μετά από χημειοθεραπεία. Μπορεί να περάσουν από αρκετούς μήνες σε χρόνο.

 

 

 

  • Επηρεάζουν καθόλου οι χημειοθεραπείες (ACDD, Taxol) τα γονίδια και κατά συνέπεια ίσως επηρεαστούν τα γονίδια που θα περάσουν στο offspring (π.χ οποιοδήποτε σύνδρομο)

Απάντηση Δρ. Γιόλα Μάρκου: Όχι δεν επηρεάζουν οι χημειοθεραπείες το έμβρυο σε μια μελλοντική κύηση. Άρα αν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία 3 χρόνια πριν μια υποτιθέμενη εγκυμοσύνη δεν επηρεάζεται το έμβρυο.

 

  • Είμαι μια κοπέλα ανύπανδρη (47) που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια (44) προσπάθεια για να κάνει παιδί με τη μέθοδο της υποβοηθούμενης εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ενώ η ορμονοθεραπεία είχε ολοκληρωθεί και από την αγροληψία επιβίωσαν δύο έμβρυα, πριν δύο χρόνια διαγνώστηκα με μη επιθετικό καρκίνο του μαστού. Έκανα δυο επεμβάσεις και ακτινοβολία 5 εβδομάδων. Εδώ και δύο χρόνια τώρα παίρνω και συνεχίζω να παίρνω χάπια για τον καρκίνο (novofen 20). Ενώ σχεδόν είχαν συμπληρωθεί δύο χρόνια (ρίσκο επανεμφάνισης) από την πρώτη διάγνωση και σχεδίαζα να δοκιμάσω να κάνω την εμβρυομεταφορά, τον Αύγουστο του 2020 εμφανίζεται επιθετικός καρκίνος του μαστού στο ίδιο σημείο που είχα καρκίνο. Λόγω του ότι είχα κάνει ακτινοβολία, υποχρεώθηκα να κάνω μαστεκτομή με επανόρθωση στήθους και τώρα κάνω θεραπεία στοχευμένη με herceptin. Τόσο ο γυναικολόγος μου όσο και ο οικολόγος μου λένε πως είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο να μείνω έγκυος  άρα η μόνη λύση είναι η παρένθετη μητέρα. Όμως παρένθετη μητέρα μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν. Τι μπορώ να κάνω;

 

Απάντηση κυρίας Σάβιας Ορφανίδου  Καταρχάς θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την κατάσταση και για την επιμονή σου να κάνεις παιδί. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλες τις γυναίκες και ως Πολιτεία οφείλουμε να προωθούμε εκείνες τις πολιτικές και νομοθεσίες που διευκολύνουν τις γυναίκες σε αυτή την προσπάθεια. Είναι αλήθεια ότι η υφιστάμενη νομοθεσία περί της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής δίνει το δικαίωμα στη μητρότητα μέσω της παρένθετης μητέρας, μόνο σε ζευγάρια. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή η πρόνοια δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ των γυναικών και είναι άδικη. Και όπως έχω τονίσει στην παρουσίαση μου στο σεμινάριο της Europa Donna, έχω στόχο να προωθήσω τροποποίηση της εν λόγω πρόνοιας, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα σε μονήρη άτομα να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Έχω παράλληλα ενημερωθεί από το Υπουργείο Υγείας ότι θα προωθηθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο για την εν λόγω νομοθεσία στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές αλλαγές που βελτιώνουν την υφιστάμενη νομοθεσία, και ενδεχομένως να περιλαμβάνει και αυτή. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια της συζήτησης του τροποποιητικού νομοσχεδίου ενώπιον της Βουλής, θα θέσω ξεκάθαρα αυτό το ζήτημα, με την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτό. Δυστυχώς, δε γνωρίζω τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση και συζήτηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά ελπίζω ότι θα γίνει το συντομότερο. Να ευχηθώ ολόψυχα να πάνε όλα καλά με το θέμα της υγείας σου και να μπορέσεις να αποκτήσεις παιδί το συντομότερο.

 

Όσες ερωτήσεις έχουν υποβληθεί και δεν περιλαμβάνονται πιο πάνω, θα απαντηθούν εντός των επόμενων ημερών.