ΣτηρίΖΩ

ΣτηρίΖΩ – Προγράμματα Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας

Το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ» της EUROPA DONNA Κύπρου, σχεδιάστηκε και υλοποιείται με βασικό στόχο να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που έχουν οι γυναίκες και οι άντρες, με εμπειρία καρκίνου του μαστού και οι οικογένειες τους, για άμεση ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη.
Το Πρόγραμμα προσφέρει σε γυναίκες και άντρες τη δυνατότητα να αναζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ξεπεράσουν την αρχική «αναστάτωση» που προκαλεί η διάγνωση καρκίνου του μαστού.
Επίσης προσφέρει στα άτομα την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους και να δομήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τους όρους που το κάθε άτομο επιθυμεί.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ» επιδιώκει:

  • Την αντιμετώπιση της ατομικής και οικογενειακής αναστάτωσης που ακολουθεί τη διάγνωση καρκίνου του μαστού.
  • Τη βελτίωση συνολικά της ποιότητας ζωής του ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές και ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός.
  • Την κατανόηση και διαχείριση των συναισθημάτων που κατακλύζουν τα περισσότερα άτομα με διάγνωση καρκίνου του μαστού (θυμός, λύπη, ανησυχία για τον εαυτό και για όλους τους άλλους, άγχος, φόβος μετάστασης, φόβος θανάτου, θλίψη).
  • Την εξοικείωση με τη νέα εικόνα του σώματος και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες ζωής.
  • Την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν στον οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό χώρο μετά τη διάγνωση/θεραπεία.

Μπορείς να αναζητήσεις στήριξη μέσα από τα προγράμματα μας:

Ατομική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία, μια Θεραπευτική μέθοδος, που χρησιμοποιεί τον διάλογο και την επικοινωνία ως μέσο κατανόησης και αλλαγής. Παράλληλα μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές η ψυχοθεραπεία προάγει την ψυχική υγεία και την ποιότητα Ζωής του ατόμου.
Η ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να παρέχει ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο το άτομο μπορεί να συζητήσει όλα εκείνα τα θέματα που το απασχολούν ή το προβληματίζουν με άμεσο στόχο την αντιμετώπιση τους.

Οικογενειακή Θεραπεία & Συμβουλευτική Ζεύγους

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού δεν αφορά μόνο τα άτομα που το βιώνουν αλλά και τον περίγυρο τους. Είναι μια υπόθεση που αφορά και αγγίζει ολόκληρη την οικογένεια. Οι ισορροπίες, οι ρόλοι και η δυναμική των σχέσεων προσωρινά διαταράσσονται. Η ασθένεια μπορεί να αναταράξει τους ρόλους και τις οικογενειακές ισορροπίες. Η οικογενειακή θεραπεία και η συμβουλευτική ζεύγους στοχεύουν στη διαχείριση της νέας αυτής πραγματικότητας, στη βελτίωση της επικοινωνίας, στην αναγνώριση των διαφορετικών αναγκών του κάθε συντρόφου κλπ.

Ομαδική Θεραπεία – Αυτογνωσία

Στις ομαδικές συναντήσεις υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής σκέψεων, συναισθημάτων, πεποιθήσεων, προκαταλήψεων και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων. Έτσι αναπτύσσεται ένα υποστηρικτικό δίκτυο αλληλοφροντίδας ανάμεσα στα μέλη, που επιτρέπει στο κάθε μέλος της ομάδας να μάθει από την εμπειρία του άλλου.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία λειτουργεί σαν μία «πρόβα ζωής» κατά τη διάρκεια της οποίας:

  1. ​Τα μέλη μαθαίνουν πώς βλέπουν τη συμπεριφορά τους οι άλλοι.
  2. Στη συνέχεια μαθαίνουν πως η συμπεριφορά τους επηρεάζει τα συναισθήματα των άλλων.
  3. Παρατηρούν πώς η συμπεριφορά τους διαμορφώνει την άποψη των άλλων για αυτούς.
  4. Τέλος, μαθαίνουν πώς τα παραπάνω τρία βήματα καθορίζουν τον τρόπο που νιώθουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους (I. Yalom).

Το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ» απευθύνεται σε όλα τα άτομα, άνδρες και γυναίκες, που έχουν εμπειρία καρκίνου του μαστού, στους συζύγους ή συντρόφους και στις οικογένειες τους.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται Δωρεάν στα Σπίτια της EUROPA DONNA Κύπρου σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

Menu